مالیات حقوق شغل دوم از یکی از پراهمیتترین موضوعات مالی برای محاسبه است. بر اساس آمار و ارقام به دست آمده تقریباً 30 درصد افراد شاغل در کشور ایران شغل دوم دارند. این آمار چه از روی اجبار و فشار اقتصادی و چه از روی انتخاب پیوسته در حال افزایش است. حتی شاید شما هم به دنبال یک شغل دوم برای افزایش درآمد باشید! بهتر است قبل از هر تصمیمی از نحوه محاسبه مالیات حقوق شغل دوم مطلع شوید. در این مقاله از گروه نرم افزاری محک علاوه بر بررسی مقدار مالیات حقوق شغل دوم به شرایط معافیت مالیاتی افراد دارای چند شغل میپردازیم.
سازمان امور مالیاتی چگونه از شغل دوم شما مطلع میشود؟
هر سازمان یا شرکتی که اقدام به استخدام نیرو میکند برای احراز هویت فرد کارجو یک سری مدارک را از او میخواهد. حال شما چه دنبال شغل دوم پاره وقت باشید چه شغل اول موظف هستید تا برای تأیید هویت خودتان، کد ملی و مدارک شناساییتان را در اختیار سازمان قرار دهید. قطعاً سازمان مربوطه هم پس از تأیید شما به عنوان کارمند رسمیاش، اطلاعات هویتیتان را برای محاسبه حقوق و دستمزد و رد کردن بیمه تأمین اجتماعی، در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار میدهد. در واقع مالیات حقوق شغل دوم با ثبت کد ملی افراد دو شغله در سازمان امور مالیاتی به آنها تعلق میگیرد.
مالیات حقوق شغل دوم چقدر است؟
طبق قانون مالیات مستقیم ایران، هر شخص حقیقی و یا حقوقی موظف به پرداخت مالیات نسبت به کلیه اموال و داراییهای خود در داخل ایران است. افراد از درآمدهایی که داخل ایران کسب میکنند باید به دولت مالیات پرداخت کنند. همچنین کلیه اشخاص حقوقی ایرانی که در خارج از مرزهای ایران به فعالیت اقتصادی میپردازند، موظف پرداخت مالیات به دولت هستند.
حال اگر شخص حقیقی بنا به دلایلی دارای بیش از یک شغل باشد، مالیات از مجموع درآمدهای وی کسر میشود. طبق ماده 131 لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، تمام اشخاص حقیقی که مجموع درآمدشان از هر دو شغلی که دارند بیشتر از یک میلیارد ریال باشد مشمول مالیات بر روی کل درآمد خود میشوند.
مالیات بر درآمد چگونه محاسبه میشود؟
حال سؤال پیش میآید که کارفرما بر اساس چه فرمولی مالیات 8 یا 10 درصد کل حقوق نیروی کار را محاسبه میکند؟
بر اساس دادههایی که توسط سازمان امور مالیاتی اعلام شده است، تمام افرادی که در یک ماه تا سقف 5 میلیون و 600 هزار تومان درآمد دارند، از پرداخت مالیات معاف هستند. مالیاتبردرآمد کسانی که دریافتی آنها بیشتر از 5 میلیون و 600 هزار تومان است از مازاد این دریافتی محاسبه میشود. برای مثال کسی که 6 میلیون تومان درآمد دارد، تنها ٥٠٠هزار تومان از حقوق او مشمول مالیات میگردد. درواقع این فرد باید ماهانه ٥٠ هزار تومان (١٠ درصد ٥٠٠هزار تومان) و سالانه ٦٠٠هزار تومان مالیات پرداخت کند. البته بسیاری از کارفرمایان 10 درصد کل حقوق افراد را تحت عنوان مالیات کسر میکنند.
در واقع سقف معافیت مالیات بر حقوق و دستمزد چه یک جا شاغل باشید چه چند جا ، به شرح زیر است :
- حقوق های ماهانه ۵ میلیون و ۶۰۰ تومان از پرداخت مالیات معاف شد.
- نسبت به مازاد حداقل حقوق تا ۱۵ میلیون تومان، ۱۰ درصد مالیات
- نسبت به مازاد ۱۵ میلیون تا ۲۵ میلیون تومان، ۱۵ درصد مالیات
- نسبت به مازاد ۲۵ میلیون تا ۳۵ میلیون تومان، ۲۰ درصد مالیات
- نسبت به مازاد ۳۵ میلیون تومان، ۳۰ درصد مالیات
مالیات حقوق شغل دوم چگونه محاسبه می شود؟
مهم نیست شما چند جا کار میکنید، مهم مجموع سقف دریافتی شما از سازمانهای مختلف است. به طور به حقوق مازاد بر 5 میلیون و 600 هزار تومان در ماه مالیات حقوق تعلق میگیرد که شامل مالیات حقوق شغل دوم نیز میشود.
هر ساله در پایان شهریورماه، تمام شرکتها که کارمندان تمام وقت یا پاره وقت دارند باید نسبت به ارسال اظهار نامه مالیاتی و پرداخت مالیات حقوق شغل دوم اقدام کنند. از نظر قانون کار، هر کس هرجایی مشغول به کار است چه شغل اولش باشد، چه شغل دوم از باید بیمه شود. درست است این موضوع محدودیت مالی برای فرد ایجاد میکند ولی دلیلی برای بیمه نشدن در محیط کار دوم وجود ندارد.
معافیت مالیاتی افراد دارای چند شغل چگونه است؟
همانطور که میدانید دولت از طریق دریافت مالیات اقدام به کسب درآمد میکند. مالیاتها به دو نوع مالیات بر درآمد و مالیات بر حقوق تقسیم میشود. مالیات بر درآمد حقوق کارکنان تا قبل از اجرایی شدن قانون مالیات مستقیم از کارکنان دولت کسر میشد. مقدار این مالیات 10 درصد بود اما دیگر افرادی که در شرکتهای خصوصی کار میکردند باید علاوه بر آن 10 درصدی که از حقوقشان به عنوان مالیات بر حقوق کسر میشد، مالیات تصاعدی تا اندازه 35 هم پرداخت میکردند. خب طبیعتاً این موضوع منصفانه نبود. بنا بر این دولت تصمیم گرفت که به یک اندازه از کارمندان شرکتهای خصوصی و دولتی مالیات دریافت کند. یعنی تمام کارمندان تا سقف درآمد پنج میلیون و 600 هزار تومان از پرداخت مالیات معاف میشوند و مالیات مازاد بر این سقف را میپردازد.
طبق ماده ۱۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم که قبلتر به آن پرداختیم گفته میشود که:
نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به استثنای مواردی که طبق مقررات دارای نرخ جداگانهای است به شرح زیر است:
- حقوقهای ماهانه ۵ میلیون و ۶۰۰ تومان از پرداخت مالیات معاف شد.
- نسبت به مازاد حداقل حقوق تا ۱۵ میلیون تومان، ۱۰ درصد مالیات
- نسبت به مازاد ۱۵ میلیون تا ۲۵ میلیون تومان، ۱۵ درصد مالیات
- نسبت به مازاد ۲۵ میلیون تا ۳۵ میلیون تومان، ۲۰ درصد مالیات
- نسبت به مازاد ۳۵ میلیون تومان، ۳۰ درصد مالیات
نکته قابل توجه آن است که این میزان مالیات از کل درآمد کارمند کسر میشود و مطابق قانون، معافیت مالیاتی افراد دارای چند شغل فقط به یکی از شغلهای آنان تعلق میگیرد. در واقع اشخاص حقیقی که دارای چند شغل هستند، میتوانند تنها یک معافیت مالیاتی را روی مالیات حقوق شغل دوم خود لحاظ کنند.
نکته دیگر اینکه یکی از اساسیترین اصلها برای دریافت معافیت مالیاتی افراد دارای چند شغل، ارائه به موقع اظهار نامه مالیاتی است .
مالیات حقوق شغل دوم بازنشستگان به چه صورت است؟
طبق اعلام سامان امور مالیاتی، کلیه بازنشستگان کشوری و لشگری از پرداخت حق بیمه حقوق معاف هستند. اما در مورد مالیات حقوق شغل دوم باید گفت که کلیه بازنشستگان معاف از پرداخت مالیات میباشند. البته اگر قرارداد بازنشستگان پیمانکاری یا غیر پرسنلی و ساعتی باشد، اثبات این معافیت سخت میشود.
سخن آخر
مطابق با قوانین قبلی، افراد دارای دو یا چند شغل میتوانستند از تمامی معافیتهای مالیات مستقیم مربوط به مشاغل خود به صورت جداگانه استفاده نمایند اما طبق قانون جدیدی که در این باره وضع شده است، افراد دارای چند شغل میتوانند تنها از معافیت یکی از مشاغل خود استفاده نمایند.
همانطور که گفتیم امروزه افراد دارای دو یا چند شغل فقط میتوانند روی معافیت مالیات بر حقوق شغل دوم یا اول خود حساب کنند. تهیه و ارسال اظهار نامه مالیاتی و ارسال آن در موعد مقرر نیز مزایای مخصوص به خود را دارد. مثلاً اگر اظهار نامه مالیاتی ارسال شده توسط مودی سه سال متوالی مورد قبول سامان امور مالیاتی باشد، ۵ درصد مالیاتهای پرداخت شده در این سه سال به عنوان جایزه خوش حسابی به آنها تعلق میگیرد
پس شما باید با انجام حسابرسی مداوم هر لحظه برای ارائه اظهارنامه مالیاتی آماده باشید تا فصل مالیات برایتان فشار کاری مضاعفی ایجاد نشود. بیشتر نرمافزارهای تخصصی حسابداری مانند نرمافزار حسابداری محک به راحتی میتوانند این مالیات حقوق شغل دوم را محاسبه کرده و آن را مطابق فرمتهای مورد تأیید در سامانه سازمان امور مالیاتی دربیاورند. با استفاده از نرم افزار حسابداری محک میتوانید به سادگی مالیات حقوق کارکنان خود را محاسبه نموده و به کمک سامانه امور مالیاتی، آن را پرداخت کنید.
منبع: gosimpletax