کار حسابداری و حسابدار از واژگان جداییناپذیر هر کسب و کاری هستند. شما میتوانید حسابداری را به عنوان یک ماشین بزرگ تصور کنید که اطلاعات مالی خام از جمله سوابق مربوط به تمام معاملات تجاری، مالیات، پیش بینیها و غیره را در آن ثبت میکنید که پس از آن داستان ساده ای در مورد وضعیت مالی کسب و کار شما ارائه میشود. حسابداری به شما میگوید که آیا سود کسب میکنید یا خیر، جریان نقدی شما چیست، ارزش فعلی داراییها و بدهیهای شرکت شما چیست و در واقع کدام قسمت از تجارت شما درآمد کسب میکند.
بنا بر تعاریف رسمی، حسابداری فرآیند ثبت معاملات مالی مربوط به یک تجارت است. فرآیند حسابداری شامل خلاصه، تجزیه و تحلیل و گزارش این معاملات به نهادهای نظارتی، تنظیم کنندهها و نهادهای جمعآوری مالیات است. صورتهای مالی مورد استفاده در حسابداری خلاصهای مختصر از معاملات مالی طی یک دوره حسابداری، خلاصهای از عملکرد، وضعیت مالی و جریانات نقدی شرکت است.
حسابداری چیست؟
اگر تنها برای مدت کوتاهی آگهیهای استخدامی را دنبال کنید، متوجه گسترش بازار کار این حرفه خواهید شد و شاید شما نیز تصمیم بگیرید به دنیای حسابداری وارد شوید. اما شغل حسابداری چیست ؟ رشته حسابداری برنامهای است که افراد را برای انجام کار حسابداری و انجام عملکردهای تجاری مرتبط آماده میکند. این برنامه تحصیلی شامل دستورالعمل در اصول و تئوری حسابداری، حسابداری مالی، حسابداری مدیریتی، حسابداری هزینه، کنترل بودجه، حسابداری مالیاتی، جنبههای حقوقی حسابداری، حسابرسی، روشهای گزارشگری، تجزیه و تحلیل، سیستمهای اطلاعات کسب و کار، روشهای تحقیق حسابداری، استانداردهای حرفهای و اخلاقی و برنامههای کاربردی برای سازمانها و نهادهای دولتی و خصوصی در تمامی زمینههای کسب و کار است.
در کارهای حسابداری پول را دنبال میکنید. از کجا میآید و به کجا میرود. رد پولی را که کشف میکنید برای تشخیص سلامت یک تجارت و همچنین حفظ آن در جای درست قوانین مالیاتی و نظارتی ضروری است. قطعا به دنبال پول، شما به عنوان یک حسابدار به دانش عمیقی در مورد نحوه عملکرد هر بخش کسب و کار نیاز خواهید داشت. این یکی از دلایلی است که بسیاری از مدیرعاملان، مدیران مالی سابق هستند و علم حسابداری پایه مناسبی برای تقریبا هر بخشی در تجارت است.
اهمیت حسابداری در موفقیت کسب و کار
حسابداری تقریبا برای هر کسب و کاری، یکی از وظایف مهم است. کارهای حسابداری ممکن است توسط یک دفتردار یا یک حسابدار در یک شرکت کوچک انجام شود یا توسط بخشهای مالی بزرگ با دهها کارمند در شرکتهای عظیم اداره شود. گزارشهای تولید شده توسط جریانهای مختلف حسابداری از جمله حسابداری هزینه و حسابداری مدیریتی به منظور کمک به مدیران در تصمیمگیریهای دقیق تجاری بسیار ارزشمند است.
دانش پایه حسابداری برای درک سرمایهگذاریها، مدیریت امور مالی و مشارکت در دنیای تجارت بسیار حیاتی است. این اطلاعات باید در دفتر کل یا دفاتر ثبت یک شرکت سازماندهی شود. سپس اطلاعات مالی مورد استفاده برای گزارش به مقامات مالیاتی، سرمایهگذاران، سهامداران، سازمانهای نظارتی و سایر سهامداران احتمالی تهیه میشود.
کار حسابدار چیست؟
حال که از اهمیت حسابداری مطلع شدید باید بدانید حسابدار کیست و کار حسابدار چیست؟ حسابدار شخصی است که معاملات تجاری را از طرف یک سازمان ثبت میکند، گزارش عملکرد شرکت را به مدیریت میدهد و صورتهای مالی را صادر میکند. زیرمجموعه های زیادی در حسابداری وجود دارد که فرد میتواند در آنها تخصص داشته باشد. به عنوان مثال حسابداران مالیاتی، حسابداران هزینهها، دفترداران حقوق و دستمزد، حسابداران موجودی، دفاتر صدور و صورت حساب، حسابداران دفتر کل، حسابداران تولیدی و غیره. اگرچه بسیاری معتقدند که حسابداری صرفا به مهارتهای ریاضی متکی است، اما در پاسخ به این سوال که کار حسابداری چگونه است باید گفت کار حسابداری به هوش تجاری ، قضاوت محتاطانه و مهارتهای ارتباطی شفاهی و کتبی قوی احتیاج دارد. کار حسابدار در شرکت را میتوان به موارد زیر اختصاص داد:
1. ثبت انواع معاملات:
کار حسابداری در زمینه ثبت معاملات را میتوان به موارد زیر خلاصه کرد:
- صدور فاکتور برای مشتری که شامل ثبت فروش و حساب دریافتنی است.
- دریافت فاکتور از یک تامین کننده که شامل ثبت هزینه یا دارایی و حساب قابل پرداخت است.
- صدور دستمزد یا پرداخت دستمزد به کارمندی که شامل ثبت هزینه و خروج وجه نقد است.
- تطبیق صورت حساب بانکی که احتمالا اصلاحاتی در حساب نقدی ایجاد میکند.
2. تهیه انواع گزارشها:
علاوه بر ثبت معاملات، کار حسابدار در شرکت تهیه یک سری از گزارشها است:
- صورتهای مالی برای صاحبان و یا متصدیان مشاغل و همچنین برای وام دهندگان و بستانکاران دیگر صادر می شود. صورتهای مالی شامل صورت سود، ترازنامه و صورت جریانهای نقدی است.
- گزارش های مدیریتی برای تیم مدیریت صادر میشود. این گزارشها متناسب با نیازهای هر نهاد تنظیم شدهاند و ممکن است عناوینی مانند فروش خطوط تولید، بررسی واریانس هزینه ها، بازده فروش و همچنین تجزیه و تحلیل زمان اضافه کار را شامل شود.
- گزارشات مالیاتی برای چندین نهاد دولتی صادر میشود. گزارشها جزئیات مربوط به مبالغ پرداختی برای مالیات بر درآمد، مالیات بر دارایی، مالیات فروش و غیره را ارائه میدهند.
3. نظارت:
یک حسابدار ممکن است در ایجاد تعدادی از فرآیندهای یک کسب و کار نقش داشته باشد. در این صورت کار حسابدار شامل نظارت و کنترل برای اطمینان از مدیریت صحیح داراییها است:
- ارسال کالا به مشتریان
- اعلام وصول از تأمینکنندگان
- دریافتهای نقدی از مشتریان
از انواع حسابداری چه می دانید ؟
کار حسابداری بسیار گسترده و پویا است و در اثر تحولات و رشد اقتصادی، صنعتی و فناوری انواع مختلفی در آن پدید آمده است. بنابراین کار حسابداری بر اساس نیازها و دامنه فعالیت کسب و کارها متفاوت است. به تناسب انواع حسابداری ، انواع کار حسابداری وجود دارد که از بازرسی تا تهیه اظهارنامه مالیاتی را شامل میشود. حسابداران بنا بر تمایل به تخصص در یکی از زمینههای کار حسابداری میپردازند که منجر به مسیرهای مختلف شغلی میشود که در ادامه به آنها میپردازیم:
1. حسابداری مالی
این نوع از حسابداری دادههای مالی یک کسب وکار را جمعآوری میکند؛ دادههای مالی شامل درآمدها، سرمایهها، داراییها، هزینهها و بدهیها میشود. درآمدها و هزینهها با عنوان دخل سازمان و سرمایهها، داراییها و بدهیها در ترازنامهها محاسبه میشوند. کار حسابداری پس از جمعآوری و ثبت دادهها، تجزیه و تحلیل طبق اصول حسابداری است. سپس گزارشی از آنها به مسئولان مربوطه ارائه میدهد. اطلاعات حسابداری مالی، معمولا برای صاحبان کسب و کار، سرمایهگذاران، کارکنان سازمان، بانکها، تامینکنندگان و سازمانهای دولتی تهیه میشود.
ارائه گزارشهای مالی، هدف اصلی حسابداری مالی است. دادهها در کار حسابداری مالی باید دقیق و بر مبنای واقعیت باشند؛ در غیر این صورت، باعث تصمیمگیری اشتباه مدیران سازمان میشوند. اصول حسابداری متفاوت است و هر شرکت بر اساس ضوابط و مقررات خود و نیز نوع گزارشی که به آن نیاز دارد، یکی از این اصول را انتخاب میکند.
2.حسابداری دولتی
حسابداری دولتی، سیستمی است که در آن اطلاعات مالی مربوط به سازمانهای دولتی جمع آوری میشود. در کار حسابداری دولتی گزارشهایی تهیه میشود تا برای اختصاص منابع مالی به برنامهها و عملیات مختلف، تصمیمگیری به درستی انجام شود. حسابداری دولتی را میتوان کلیه فعالیتهای مربوط به ثبت، دستهبندی، گزارش دهی، تجزیه و تحلیل و تفسیر فعالیت های مالی سازمانهای دولتی تعریف کرد.
3. حسابداری صنعتی
حسابداری صنعتی در ارتباط با صنعت و موسسات تولیدی است و کار حسابداری در این گرایش دشوار و در عین حال جذاب است. حسابداری صنعتی یا همان حسابداری بهای تمام شده به تنظیم بودجه و تعیین هزینههای واقعی عملیات، هزینههای استاندارد، هزینه مراحل تولید، تجزیه انحرافات و تعیین سودآوری مربوط میشود. در واقع این نوع از حسابداری وظیفه محاسبه بهای تمام شده محصولات تولیدی را انجام میدهد. ارزیابی تولید کالا به جهت کاهش هزینهها و کنترل موجودی و نیز اتخاذ تصمیم دقیق در نحوه قیمت گذاری از کاربردهای مهم حسابداری صنعتی است.
4. حسابداری مالیاتی
حسابداری مالیاتی یکی دیگر از روشهای حسابداری شناخته می شود که کار حسابداری در این زمینه به طور ویژه روی مبحث مالیات و امور مالیاتی تمرکز دارد. قوانین صریحی در این زمینه وضع شده است که کسب و کارها باید آنها را رعایت کنند. کار حسابدار مالیاتی محاسبه و بررسی مالیات بر درآمد شرکتها و موسسات بنا بر قوانین و مقررات مالیاتی است که کاری بسیار دقیق است.
حسابدار مالیاتی علاوه بر تسلط به امور حسابداری، به قوانین مالیاتی بویژه قانون مالیاتهای مستقیم، قانون مالیات بر ارزش افزوده و استانداردهای حسابداری تسلط دارد تا بتواند در وقت معین و به صورت موثر به امور مودیان بپردازد و از بروز جرائم مالیاتی جلوگیری کند. حسابدار مالیاتی میتواند با برخورداری از بخشودگیهای مالیاتی به مجموعه کاری خود کمک کند.
5. حسابداری مدیریتی
حسابداری صنعتی گزارشهای مدیریتی و حسابهایی شامل اطلاعات مالی و آماری را تهیه و به صورت دقیق و به موقع جهت تصمیمگیریهای کوتاه مدت به مدیران ذیربط ارائه میدهد. در حقیقت مدیریت از این گزارشها و دادههای مالی در تدوین سیاستها، طراحی و برنامهریزی و نیز نظارت و کنترل بر فعالیتهای شرکت استفاده میکند. به همین دلیل در حسابداری مدیریت، اطلاعات و آمار مالی و غیر مالی به صورت منظم و در فواصل کوتاه مدت به مدیریت ارائه میشود و شامل درآمد حاصل از فروش، مقدار پول نقد موجود، وضعیت حساب های قابل پرداخت و حسابهای دریافتی، بدهیهای مهم، تجزیه تحلیل دادهها و غیره است.
6. حسابداری بازرگانی
در کار حسابداری تهیه گزارشهای مالی برای شفافسازی فعالیتهای کسب و کار و ارائه آن به سهامداران و مالکان در چارچوب حسابداری بازرگانی است. در حسابدار بازرگانی بخشی از کار به صورت عمومی برای تمامی کسب و کارها انجام میشود و بخش دیگر آن بستگی به نوع کسب و کار و ابعاد آن دارد. یک حسابدار بازرگانی باید به انواع مکاتبات اداری، نحوه کار با ماشینهای اداری، ثبت و بایگانی سندها، تنظیم گزارش و سندهای مالی، کنترل امور مالی، شیوه انجام امور بانکی، بورس و اوراق بهادار، حسابداری معاملات ارزی، قوانین مالیاتی و بیمه، قوانین گمرک و قوانین تجارت تسلط کافی داشته باشد.
از انواع نرمافزارهای حسابداری چه می دانید؟
نرم افزارهای حسابداری دریچهای جدید به سوی کار حسابداری گشوده و بخش زیادی از کار حسابداری را از نیروی انسانی به نرمافزار منتقل کردهاند. این برنامهها به طور گسترده در گرایشهای مختلف حسابداری مورد استفاده قرار میگیرند و با توجه به نوع حسابداری، امکانات و ویژگیهای مرتبطی طراحی شده است. چه برای کار حسابداری در کسب و کارهای ساده و چه در مدیریت امور مالی و فعالیت های پیچیده، نرم افزارهای حسابداری با کیفیتی طراحی و تولید شده و به راحتی مورد استفاده کاربران قرار گرفته است.
کاربرد نرم افزارهای حسابداری چیست؟
اولین دلیل استفاده از این نرمافزارها در کار حسابداری به حداقل رساندن خطای انسانی است. نرم افزارهای حسابداری با افزایش دقت در امور مالی و کاهش خطاهای انسانی در محاسبات بسیار تاثیر گذار هستند. از این رو عملیات حسابداری با سرعت بیشتری انجام میشود. سرعت و کارایی نرم افزارهای در اغلب مواقع موجب کاهش هزینهها میشود. زیرا حسابداران در زمان کمتری قادر خواهند بود کار بیشتری انجام دهند. بدین ترتیب تعداد نیروی کار و در نتیجه هزینهها کاهش مییابد. همچنین نرمافزارهای حسابداری کمک میکنند تا دادهها و گزارشات مالی به صورت دقیق و به موقع در اختیار کارکنان و مدیران قرار بگیرد.
نتیجه گیری
بازار کار مناسب، امکان پیشرفت و ترفیع شغلی، درآمد کافی و طیف گستردهای از زمینههای شغلی افراد زیادی را به کار حسابداری علاقهمند کرده است. حسابداری به واقع بخش جداییناپذیر هرگونه کسب و کار است. حسابداران در معمولترین کارهای خود موظف به ثبت معاملات، تهیه گزارشات، تحلیل و گاها نظارت بر امور مالی است. گروه نرمافزاری محک با طراحی و تولید انواع نرمافزارهای حسابداری، سرعت، دقت و کیفیت را در کار حسابداری افزایش داده و کمک شایانی به حسابداران کشور کرده است. این نرمافزارها بنا بر نیاز کابران، انواع حسابداری، نوع کسب و کار و غیره قابلیتهای متنوعی دارند.
2 پاسخ
من خیلی وقته دنبال حرفه ای شدن تو کار حسابداری ام .بنظرم که خیلی مقاله خوبی بود .پیشنهاد می کنم بخونین .
بنظرم برای موفق شدن تو کار حسابداری باید خیلی دقیق و نکته بین بود .