رشته حسابداری از جمله رشتههای مهم دانشگاهی است که دارای گرایشهای مختلفی از قبیل حسابداری مدیریت، حسابداری عمومی، حسابداری مالی، حسابداری دولتی، حسابداری صنعتی و حسابرسی میباشد. فارغالتحصیلان رشته حسابداری با توجه به بازار کار حسابداری میتوانند با توجه به گرایش رشته تحصیلی خود و متناسب با نیاز سازمانها و شرکتها در بخشهای مختلف مشغول به فعالیت شوند.
حسابداری یک سیستم بسیار کاربردی و منسجم میباشد که از زمانهای گذشته آن را به عنوان یک علم تجربی میشناختند. اما امروزه علم حسابداری به صورت یک رشته تخصصی و مدرن شناخته میشود که در اکثر دانشگاهها و مراکز عالی تدریس میشود. رشته حسابداری یکی از رشتههای مهم دانشگاهی است که هدف آن تربیت نیروهای متخصصی است که در زمینهها و بخشهای مختلف مرتبط با جمع آوری و طبقه بندی و ثبت اطلاعات، تهیه گزارشها و صورتهای مالی و …به ایفای نقش بپردازند. با ادامه این مقاله از وبسایت محک همراه باشید تا به طور کامل با رشته حسابداری، گرایشهای آن، مزایا و معایب، بازار کار رشته حسابداری و سایر نکات مربوط به آن آشنا شویم.
البته یادآوری این نکته هم ضروری است که فارق التحصیلان رشته حسابداری معمولا به دنبال نرم افزار حسابداری می گردند که در عین سادگی قابلیت های خوبی را ارائه کرده و دموی رایگان هم در اختیار متقاضیان قرار دهد. دموی رایگان نرم افزار حسابداری محک را از طریق لینک زیر میتوانید دریافت کنید.
رشته حسابداری چیست؟
امروزه هرچه جوامع پیشرفته میشوند، پیچیدگی آنها نیز به همان میزان بیشتر شده و رقابت بین سازمانها، شرکتها و کسب و کارهای مختلف افزایش مییابد و در نهایت هر کدام برای پیشی گرفتن از سایر رقبا باید نظارت و کنترل دقیقی بر درآمد و هزینههای خود داشته باشند. به همین منظور این سازمانها و شرکتها برای مدیریت، انجام امور مالی و کنترل هزینهها به نیروهای متخصص و حرفهای نیاز دارند تا از پس این امور برآید.
این نیروهای متخصص حسابدارانی هستند که در رشته حسابداری تحصیلات خود را به پایان رساندهاند. افرادی که در رشته حسابداری به صورت تخصصی آموزش دیدهاند میتواند در آینده مدیریت بخشهای مختلف یک سازمان یا یک شرکت را بر عهده بگیرند. رشته حسابداری جز رشتههایی است که در سازمانها، شرکتها و کسب و کارهای مختلف از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و فعالیتهای یک حسابدار به تصمیم گیریهای مدیران در مسائل مهم اقتصادی کمک شایانی میکند. در واقع هدف رشته حسابداری آموزش نیروی متخصصی است که در جمع آوری، طبقه بندی، ثبت، ارزیابی اطلاعات و تهیه گزارشهای مالی مطابق با اصول و قوانین حسابداری عمل کنند و مدیریت امور مالی و حسابداری را بر عهده بگیرند.
تواناییهای لازم برای تحصیل در رشته حسابداری
رشته حسابداری یکی از رشتههای مهم میباشد که داوطلبان در هر سه گروه تحصیلی در رشتههای ریاضی تجربی و انسانی میتوانند آن را انتخاب و به ادامه تحصیل بپردازند. شخصی که وارد رشته حسابداری میشود باید از علاقه و استعداد بالایی برخوردار باشد همچنین در دروس ریاضی و ادبیات نیز دانش خوبی داشته باشد. زیرا در رشته حسابداری یک حسابدار با اعداد و ارقام و معادلههای ریاضی سروکار دارد و باید گزارش کارهای خود را به صورت متون آماده شده در اختیار مدیران قرار دهد.
از ویژگیهای دیگری که دانشجوی رشته حسابداری باید داشته باشد این است که توانایی انجام کار برای ساعتهای طولانی با سیستمهای کامپیوتری و نرم افزار حسابداری را داشته باشد. حسابداری از رشتههای پرکاربرد دانشگاهی است که فرصتها و موقعیتهای شغلی زیادی چه در بخش استخدامهای دولتی و چه در بخشهای خصوصی در اختیار فارغالتحصیلان قرار میدهد. به نوعی میتوان گفت دروسی که دانشجویان این رشته مطالعه میکنند، استفاده و کاربرد زیادی در بازار کار و اشتغال آنها دارد. افرادی که در این رشته تحصیل میکنند در واقع میتوانند امیدوار باشند که بیکار نخواهند ماند.
گرایشهای رشته حسابداری کدام است؟
رشته حسابداری همانند سایر رشتهها در مقاطع بالاتر دارای گرایشهایی است که دانشجویان میتوانند در آنها به ادامه تحصیل بپردازند. در این بخش با هر کدام از گرایشهای رشته حسابداری آشنا خواهیم شد.
رشته حسابداری: حسابداری یکی از رشتههای پر طرفداری است که در چند سال اخیر مورد توجه بسیاری از دانشجویان در مقطع کارشناسی ارشد بود است. در این رشته دانشجویان به صورت تخصصی به بررسی اقتصاد و امور مالی سازمانها و شرکتها میپردازند. همچنین در رشته حسابداری دانشجویان به تهیه گزارشها و صورتهای مالی، جمعآوری و طبقهبندی اطلاعات مهم اقتصادی و مالی این سازمانها و شرکتها میپردازند.
رشته حسابرسی: یکی از رشتههایی است که در آن بررسی و کنترل حسابهای حسابداران انجام میشود. در واقع فارغالتحصیلان رشته حسابرسی در سازمانها و شرکتهای مختلف جذب میشوند تا از صحت و نحوه تهیه گزارشهای مالی و حسابهای حسابداران مطمئن شوند. به عبارتی میتوان گفت که حسابرسی به آنالیز و بررسی گزارشها و تمام فعالیتهای مالی انجام شده توسط حسابداران است و به این منظور انجام میشود تا اطمینان حاصل شود که سازمانها و شرکتها تراکنشها و امور مالی خود را مطابق با قوانین حسابداری مدیریت و ثبت میکنند. در ایران حسابرسی به انواع مختلفی تقسیم میشود که عبارتاند از:
- حسابرسی رعایت: قوانین استفاده شده توسط یک سازمان، شرکت یا یک واحد تجاری را مورد بررسی قرار میدهد تا پیروی از استانداردهای حسابداری تعیین شده توسط قانون یا مدیریت را تأیید کند این وظیفه معمولاً توسط حسابرسانی که توسط این سازمانها استخدام شدهاند انجام میشود.
- حسابرسی صورتهای مالی: پرکاربردترین نوع حسابرسی است که در آن صحت صورتهای مالی سازمانها و شرکتها مورد بررسی قرار میگیرد.
- حسابرسی عملیاتی: روندها و روشهای عملیاتی سازمانها و شرکتها را از نظر بازده و سود عملیاتی بررسی میکنند و در صورت لزوم آن این روشها را بهینه میکنند این نوع از حسابرسی به نوعی بخشی از خدمات مشاوره مدیریت است.
رشته حسابداری مدیریت: یکی از گرایشهای پرطرفدار رشته حسابداری است که دانشجویان بعد از فارغالتحصیلی میتوانند جهت افزایش توانمندی مدیران در تصمیمگیریها و تدوین استراتژیهای مختلف اقتصادی در سازمانها و شرکتها استخدام شوند. علاوه بر این دانشجویانی که در رشته حسابداری گرایش مدیریت تحصیل میکنند، میتوانند به عنوان مدیر عامل، عضو هیئت مدیره و یا به عنوان مشاور مدیریت در کنار مدیران ارشد سازمانها و شرکتها مشغول به کار شوند. این رشته یکی از رشتههای کاربردی میباشد که در اکثر کشورها استفاده میشود. اطلاعات حسابداری مدیریت در داخل سازمانها و شرکتها به اشتراک گذاشته میشود. این گرایش از رشته حسابداری در واقع مهمترین گرایش این رشته میباشد که از طریق بررسی و آنالیز اطلاعات مالی و ارائه به مدیران و همچنین جهت دهی تصمیمها نقش به سزایی در امور مالی سازمانها و شرکتها ایفا میکنند. حسابداری مدیریت به بخشهای مختلفی تقسیم میشود که عبارتاند از:
- مدیریت استراتژی: به راهکارها و تصمیمهایی گفته میشود که به سازمانها و شرکتها کمک میکند تا در مسیر موفقیت گام بردارند. در واقع مدیریت استراتژیک موجب تعیین عملکرد بلندمدت یک سازمان یا شرکت میشود.
- مدیریت عملکرد: فرایندی است که هر سازمان یا شرکت به وسیله آن، کارمندان خود را به منظور انجام مأموریتهای مختلف و دستیابی به اهداف، در بهبود اثربخشی سازمان درگیر میکند.
- مدیریت ریسک: به فرایند شناسایی، تحلیل و بررسی عوامل خطرسازی که در طول یک پروژه ممکن است رخ بدهند گفته میشود. اگر مدیریت ریسک بهدرستی انجام شود میتواند از خطراتی که در آینده ممکن است سازمان یا شرکت با آن مواجه شود جلوگیری کند.
هر کدام از بخشهای حسابداری مدیریت ممکن است به تنهایی یا همزمان با هم انجام شوند.
رشته حسابداری عمومی: این رشته یکی از گرایشهای جدید در مقطع کارشناسی ارشد رشته حسابداری محسوب میشود هدف اصلی از ایجاد رشته حسابداری عمومی تربیت نیروهای آموزش دیده و کارآمد به منظور فعالیت در بخشهای عمومی سازمانها یا شرکتها و مؤسسههای دولتی و خصوصی است. فارغالتحصیلان رشته حسابداری عمومی بر روی حسابرسی، تهیه و گزارش صورتهای مالی، مشاوره و… تمرکز میکنند. همچنین به سازمانها و شرکتها در مورد استراتژیهای کسبوکار، خرید و سیستم داخلی حسابداری، ثبت دفاتر، حسابداری مدیریت و تهیه صورت حقوق و دستمزد، انتخاب و تنظیم نرمافزارهای حسابداری و… کمک فراوانی میکنند.
حسابداری صنعتی: این رشته یکی از گرایشهای مهم رشته حسابداری است که در واحدهای تولیدی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد و وظیفه بررسی بهای تمام شده در این واحدها را برعهده دارد. حسابداری صنعتی با تحولاتی که در صنایع مختلف رخ داد شکل گرفت. این رشته، با تکامل شیوههای تولید به سمتی حرکت میکند تا هزینهها و بهای تمام شده کالاها و محصولات آماده فروش با شفافیت کامل تعیین شوند. در واقع حسابداری صنعتی هزینهها را شناسایی، بررسی، طبقه بندی و جمع آوری میکند.
حسابداری مالی: این گرایش از رشته حسابداری همان حسابداری گزارشگری است. هدف اصلی رشته حسابداری مالی آمادهسازی صورتهای مالی سازمانها و شرکتها و همچنین مالی ثبت، ردیابی و گزارش تراکنشهای مالی میباشد. حسابداری مالی با توجه به اصول و قواعد حسابداری در تلاش است تا نیازهای مختلف استفاده کنندگان درون سازمانی و برون سازمانی از اطلاعات حسابداری را به بهترین شیوه پاسخ دهد؛ این افراد با استفاده این گزارشها قادر خواهند بود در سرمایهگذاریها، انعقاد قراردادهای مختلف، ارائه وام و… تصمیم گیری مناسبی داشته باشند. به طور کلی حسابداری مالی به عملکرد گذشته یک سازمان یا شرکت نگاه میکند و یک تصویر دقیق از عملکرد سازمان در یک مقطع زمانی مشخص را فراهم میکند که در صورتهای مالی ظاهر میشود. این صورتهای مالی برای مدیران داخلی، سهامداران، سرمایهگذاران و مؤسسات مالی تهیه میشود.
حسابداری دولتی: حسابداری دولتی فرایندی است که طی آن اطلاعات مربوط به دستگاههای اجرایی که زیرمجموعه دولت هستند جمع آوری، تجزیه تحلیل، ثبت، طبقه بندی، خلاصه و گزارش میشود. امروزه دولتها و سازمانهای زیر مجموعه با توجه به گستره فعالیتهای خود، نیاز مشاورین و حسابدارانی دارند که توانایی مدیریت هزینهها در سطوح کلان اقتصادی را داشته باشند. حسابداری دولتی توسط استانداردهای حسابداری دولتی مدیریت میشود و از آن جایی که ارزیابی و گزارش دهی را در همه سطوح دولت تعیین میکند نیاز به مشاوران و حسابدارانی متخصص دارد. اطلاعات این رشته حسابداری معمولاً در اختیار عموم قرار میگیرد درحالیکه در برخی از رشتههای حسابداری مانند حسابداری مدیریت، اطلاعات را منحصراً برای سازمانها و شرکتها تهیه میشود.
درس های رشته حسابداری شامل چه دروسی میشود؟
دانشجویانی که در رشته حسابداری تحصیل میکنند دروس پایه و تخصصی مختلفی را در طول دوران تحصیل مطالعه میکنند. بسیاری از دروسی که مطالعه میکنند به مستقیم با بازار کار در ارتباط است به همین دلیل از اهمیت بالایی برخوردار است. در این بخش با دروس پایه و تخصصی رشته حسابداری آشنا خواهیم شد.
درس های پایه: روانشناسی عمومی، جامعه شناسی، اصول علم اقتصاد، ریاضیات پایه، پول و ارز بانکداری، مبانی سازمان مدیریت، توسعه اقتصادی، روش تحقیق، ریاضیات کاربردی، آمار کاربردی، مبانی کاربرد کامپیوتر، پژوهش و عملیات، مدیریت تولید، حقوق بازرگانی
درس های تخصصی: اصول حسابداری، حسابداری میانه، حسابداری پیشرفته، مدیریت مالی، مباحث جاری حسابداری، متون حسابداری، حسابداری صنعتی، حسابداری مالیاتی، اصول تنظیم و کنترل بودجه، حسابرسی.
واحدهای درسی رشته حسابداری در مقطع کارشناسی ارشد
دروس پیش نیاز | تعداد واحد |
تحلیل آماری | 2 |
روش تحقیق | 2 |
دروس اصلی | تعداد واحد |
بررسی موارد خاص در حسابداری | 3 |
سیستم های اطلاعاتی حسابداری | 3 |
اقتصاد مدیریت | 3 |
تئوری حسابداری 1 | 3 |
تئوری حسابداری 2 | 3 |
حسابداری پیشرفته | 2 |
حسابداری دولتی پیشرفته | 3 |
حسابداری در مدیریت تکمیلی | 3 |
تصمیم گیری در مسائل مالی | 3 |
مباحث جاری در حسابداری | 2 |
پایان نامه | 4 |
بازار کار رشته حسابداری چگونه است؟
امروزه با توجه به پیچیده شدن امور مالی و همچنین پیشرفت و توسعه کسب و کارها نیاز به حسابدارانی متخصصی که مدیریت امور مالی را بر عهده بگیرند احساس میشود و بازار کار حسابداری پر تقاضا تر شده است. یکی از دلایل محبوبیت رشته حسابداری نیاز روز افزون سازمانها، شرکتها و کسب و کارها به آن و همچنین بازار کار خوب آن است. در بسیاری از رشتههای تحصیلی اکثر فارغالتحصیلان شغل مناسبی ندارند. اما در این رشته برخلاف سایر رشتهها باوجود اینکه در اکثر دانشگاههای دولتی، آزاد، پیام نور، غیرانتفاعی و… تدریس میشود؛ اما هیچ زمان مشاغل مربوط به آن با توجه به نیازی که به حسابداری وجود دارد اشباع نمیشود.
همانطور که گفته شد حسابداری دارای گرایشهای مختلفی است. هر کدام از این گرایشها جزو بخشهای مهم و ضروری سازمانها و شرکتهای مختلف است. و با افزایش تعداد این سازمانها و شرکتها، نیاز به افراد تحصیل کرده و متخصص در این رشته و گرایشهای آن نیز بیشتر میشود. در رشته حسابداری با توجه به این که گرایشها و شاخههای مختلفی وجود دارد دانشجویان بعد از فارغالتحصیلی میتوانند در شاخههای مختلف آن عهده دار امور مالی سازمانها و شرکتها باشند. اکثر دانشجویان رشته حسابداری بعد از اتمام تحصیلات در شاخههای مختلف این رشته از قبیل حسابداری مالی، حسابداری صنعتی، حسابداری دولتی، حسابداری مالیاتی، حسابداری بیمه و حسابداری بانکی و… جذب سازمانها و شرکتهای مختلف میشوند.
آینده شغلی حسابداری چگونه خواهد بود؟
همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم فارغ التحصیلان رشته حسابداری میتوانند با توجه به گرایش تحصیلی خود در بخشهای مختلف سازمانها و شرکتها و همچنین مؤسسههای دولتی و خصوصی مشغول به کار شوند. علاوه بر این دانشجویان با ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر میتوانند به موقعیتهای شغلی بهتر و درآمدهای بالاتری هم برسند. فارغالتحصیلان مقاطع بالاتر رشته حسابداری میتوانند در بخشهای تخصصی و مدیریتی سازمانها و شرکتهای بزرگ عهده دار مسئولیتها بسیار مهم شوند. همچنین شاهد آن هستیم که بسیاری از حسابداران با آن که مشغول به کار هستند اما همچنان در حال ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر میباشند.
آینده شغلی رشته حسابداری برای خانم ها
اگر بخواهیم در ابتدا به این سوال پاسخ دهیم که کدام رشتههای حسابداری همخوانی با بافت بانوان دارد، بهتر است به پژوهشی مفید که در یکی از استانهای کشور انجام شده است رجوع کنیم. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که دلیل اصلی خانم ها برای تغییر شغل دستیابی به آرامش و انعطاف پذیری بیشتر در کار و محیط کاری بهتر است و حقوق و مزایا از کمترین میزان اهمیت برای خانم ها برخوردار است. جالب است بدانید که بهترین شغل از دیدگاه اکثر بانوان، آموزش حسابداری بوده است و به طور کلی ، خانم ها کمترین تمایل را به حسابداری مالیاتی و حسابداری بهای تمام شده نشان داده اند.
از نتیجه این پژوهش میتوان نتیجه گرفت که با توجه به نیاز روز افزون به گرایش های رشته حسابداری، نیاز به آموزش آن هم افزایش خواهد داشت بنابراین حالا که خانم ها برای آموزش متمایل هستند پس اینده شغلی رشته حسابداری برای خانم ها روشن است و میتوان روی آن حساب ویژه ای باز کرد.
درآمد رشته حسابداری
در هر شغل و رشته تحصیلی میزان درآمدی که یک فرد دارد به عوامل مختلفی از جمله رشته و مقطع تحصیلی، سابقه کاری، مهارت فرد، نوع سازمان یا شرکت، و موقعیت جغرافیایی و … دارد. در رشته حسابداری هم به همین صورت است و عوامل مختلفی در میزان درآمد فرد تأثیر میگذارد. اما طبق اطلاعات و آمار به دست آمده از وبسایت ایران سلری، فارغالتحصیلان رشته حسابداری در ایران به طور معمول حقوق مشخصی دارند. به طور کلی میانگین درآمد رشته حسابداری هر ماه حدود 10 تا 20 میلیون تومان است. اما باید به این نکته توجه داشت که حسابدارانی هم هستند که بسیار بیشتر از این مبالغ در ماه درآمد دارند.
مشاغل رشته حسابداری
هر کسب و کار، شرکت یا سازمانی به نوعی به حسابدار نیاز دارد. عناوین شغلی مرتبط یا رشته حسابداری و مالی بسیار زیاد هستند. به عنوان یک دانشجوی رشته حسابداری باید به این نکته توجه داشته باشید که سطح دانش و تجربه شما رابطه مستقیم با شغل و سمتی دارد که در آینده در آن مشغول به کار میشوید. از جمله مهمترین و پولسازترین مشاغل حسابداری میتوان به حسابدار ارشد، مشاور مالی و مالیاتی، ممیز مالی و مالیاتی، تحلیلگر بودجه، حسابدار قضایی و غیره اشاره کرد. با پولسازترین مشاغل در رشته حسابداری بیشتر آشنا شوید.
مزایای رشته حسابداری چیست؟
به طور کلی رشتههای مختلف با جوانب مثبت و منفی زیادی همراه هستند و دانشجویان در حین تحصیل یا بعد از اتمام تحصیل با آنها مواجه میشوند. رشته حسابداری با توجه به گستره و کاربردی که امروزه دارد از مزایای فراوانی برای دانشجویان و فارغالتحصیلان برخوردار است. در این بخش با برخی از مهمترین مزایا رشته حسابداری آنها آشنا خواهیم شد.
- مشخص بودن مسیر و آینده کاری: تمام دانشجویانی که در حال تحصیل در رشته حسابداری هستند یا قصد ورود به این رشته تحصیلی را دارند، قبل از ورود به این رشته یا در حین تحصیل یک دید جامع نسبت به حسابداری، مهارتهای مورد نیاز، آینده شغلی و مسیری که قصد طی کردن آن را دارند پیدا میکنند. در واقع مسیری پیش روی آنها مشخص است.
- وجود آینده شغلی پایدار: حسابداری از جمله مشاغلی است که با توسعه و افزایش تعداد سازمانها و شرکتها، نیاز به آن بیشتر میشود. امروزه اکثر کسب و کارها و مشاغل به یک تیم حسابداری که مدیریت امور مالی و حسابداری را بر عهده بگیرند نیاز دارند. در واقع میتوان چشمانداز و آینده خوبی برای رشته متصور شد؛ زیرا تا سالهای آینده، همچنان نیاز به حسابدار در اکثر سازمانها، شرکتها و کسب و کارهای مختلف وجود خواهد داشت.
- وجود رشد و ارتقای شغلی: با توجه به پتانسیل رشد و پیشرفتی که در رشته حسابداری وجود دارد. حسابداران با به دست آوردن مهارت و کسب تجربه به راحتی میتوانند در سمتهای شغلی دفتر دار، حسابرس، مدیر مالی و… فعالیت کنند.
- کسب درآمد مطلوب: از جمله دغدغههایی که برای اکثر فارغالتحصیلان وجود دارد میزان درآمد زایی از رشته تحصیلیشان است. رشته حسابداری از جمله رشتههایی است که وضعیت مطلوب دارد و افرادی که در این رشته مشغول به کار هستند از درآمد مناسب و مزایای ویژهای برخوردار هستند.
- کارآفرینی حسابداری: کارآفرینی از جمله فعالیتهایی است که نقش مهمی در کاهش نرخ بیکاری در جامعه بر عهده دارد. دانشجویان حسابداری میتوانند با تأسیس یک شرکت و ارائه خدمات مختلف حسابداری به درآمدهای مطلوب برسند و با استخدام نیروی متخصص در کاهش میزان بیکاری در جامعه نقش مهمی داشته باشند.
- نبود محدودیت مکانی: یکی از مهمترین مزایای رشته حسابداری این است که نیازی نیست برای کار به شهر دیگری سفر کنید زیرا که تمام شرکتها و کسب و کارها در هر شهر و استانی نیاز به حسابدار دارند. در واقع حسابداری از مهمترین بخشهای اداره هر کسب و کاری است که حتی در شهرهای کوچک نیز تقاضا برای آن وجود دارد.
- فعالیت در تمام رشتهها: از دیگر مزایای مهم حسابداری میتوان به گرایشها و شاخههای مختلف آن اشاره کرد که موجب شده فارغالتحصیلان در جایگاههای شغلی متنوعی مشغول به کار شوند.
معایب رشته حسابداری چیست؟
همانطور که در بخش قبل اشاره شد رشتههای مختلف دارای جوانب مثبت و منفی زیادی هستند. در این بین رشته حسابداری نیز از این قاعده مستثنی نیست. در این بخش با برخی از معایب رشته حسابداری آشنا خواهیم شد.
- تلاش مدام برای یادگیری: در بسیاری از رشته بعد از رسیدن به سطح خاصی از مهارت، دیگر چیز جدیدی برای یادگیری وجود ندارد اما رشته حسابداری به این صورت نیست. رشته حسابداری از جمله رشتههایی است که با پیچیده شدن اطلاعات مالی سازمانها و شرکتها پیچیدهتر میشود و یک حسابدار باید دانش و مهارت خود را به روز نگه دارد.
- خستگی ذهنی: حسابداری با توجه به این که با اعداد و محاسبات ریاضی پیچیده همراه است باعث خستگی ذهنی حسابدار شده و انگیزه او برای ادامه کار را کم میکند. در واقع مسئولیت اداره امور مالی بر عهده حسابدار میباشد و حسابدار باید از دقت و تمرکز بالایی اداره و مدیریت این امور به خرج دهد.
- استرس کاری بالا: از آنجایی که مسئولیت و مدیریت امور امور مالی یک سازمان و شرکت بر عهده حسابدار میباشد در نتیجه حسابدار فشار کاری زیادی را متحمل میشود. حسابدار باید دقت کند که حسابها و معاملات شرکت را به درستی ثبت کند و از صحت آنها اطمینان حال کند. اگر در مدیریت و ثبت حسابها خطایی رخ داده باشد منجر به مشکلات فراوانی خواهد شد به همین منظور انجام فعالیتهای حسابداری با استرس زیادی همراه است که تواند بر روی کیفیت زندگی شخص نیز اثر گذارد.
رشته حسابداری هنرستان چه ویژگی هایی دارد؟
رشته حسابداری هنرستان از جمله شاخههای حسابداری است که جزو رشتههای مشترک بین سه گروه ریاضی، تجربی و انسانی است. دانشآموزان بعد از گذراندن پایه اول متوسطه میتوانند بر اساس علاقه خود وارد این شاخه از علوم حسابداری شوند. امروزه به واسطۀ رشد و توسعه روزافزون واحدهای تجاری و کسب و کارهای مختلف و با توجه به ماهیت کاربردی رشته حسابداری به عنوان یک رشته مهم، دانشآموزان میتوانند از همان دوران دبیرستان وارد این رشته شوند.
رشته حسابداری هنرستان نیز مانند سایر رشتههای تحصیلی دارای دروس تخصصی و عمومی است. دروس تخصصی رشته حسابداری هنرستان عبارتاند از: حسابداری حقوق و دستمزد، دانش فنی پایه، حسابداری بهای تمام شده و مالیاتی، حسابداری خرید و فروش، حسابداری تهیه و تنظیم صورتهای مالی و… است. همچنین برای ورود به این رشته دانشآموز باید علاوه بر علاقه و استعداد دارای شرایطی از جمله کارنامهٔ قبولی در پایه نهم و داشتن شرایط ورود به رشتههای فنی و حرفهای و باشد. همچنین دانشآموزان بعد از اتمام تحصیل میتوانند از طریق آزمونهای سراسری وارد مقاطع بالاتر تحصیلی شوند و به طور تخصصی به کسب دانش و مهارتهای حسابداری بپردازند.
رشته حسابداری در دانشگاه
همانطور که در بخش قبل گفته شد دانشآموزان بعد از گذراندن مقطع تحصیلی متوسطه از سه طریق زیر میتوانند وارد مقاطع تحصیلی بالاتر در دانشگاه شوند.
- از طریق شرکت در آزمونهای کاردانی میتوانند وارد دانشگاههای فنی و حرفهای شده و بعد از گذراندن دو سال میتوانند مدرک تحصیلی کاردانی را دریافت کنند.
- از طریق شرکت در آزمون ورودی دانشگاه برای رشتههای نظری (رشته ریاضی، علوم تجربی، علوم انسانی، هنر و زبان) میتوانند وارد دانشگاههای دولتی و غیر دولتی شوند و بعد از گذراندن حدود 4 سال مدرک کارشناسی دریافت کنند.
- همچنین میتوانند بدون شرکت در آزمون از دانشگاههای مختلف پذیرش بگیرند از جمله دانشگاههای شبانه و علمی و کاربردی
افرادی که وارد مقطع کارشناسی حسابداری میشوند ملزم به گذراندن تعداد واحدهای مشخص رشته حسابداری در مدت چهار سال یا هشت ترم تحصیلی هستند. رشته حسابداری جز رشتههایی میباشد که در بسیاری از دانشگاهها و مؤسسات آموزشی کشور اعم از دولتی، پیام نور، غیرانتفاعی، و آزاد و… تدریس میشود به همین دلیل هر ساله تعداد زیادی دانشجو وارد این رشته و شاخههای مختلف آن میشوند.
رشته حسابداری بانکی
اطلاعات مالی از مهمترین و مؤثرین عناصر در تصمیم گیری سازمانهای مختلف از جمله بانکها میباشد. بانکها از جمله سازمانهایی هستند که دارای اطلاعات بسیار مهم مالی میباشند به همین دلیل به متخصصان نیاز دارند که بر روی تمام اصول، قوانین و تکنیکهای حسابداری مسلط باشند. امروزه با کاربرد فراوانی که حسابداری در سیستم بانکداری دارد آموزش حسابدارانی متخصص در این حوزه نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. همان گونه که میدانیم حسابداری دارای شاخههای مختلفی است یکی از شاخهها حسابداری بانکی میباشد که هدف آن آموزش و تربیت نیروهایی متخصص برای سیستم بانکداری کشور است.
فارغ التحصیلان رشته حسابداری بانکی بعد از گذراندن دوره تحصیلی و گرفتن مدرک کارشناسی میتوانند در رشتههای شغلی مختلفی از جمله حسابدار بانکی، حسابرس داخلی، تحلیل گر مالی، کارشناس بودجه و برنامه ریزی و… در سازمانهای مالی و بانکهای مختلف مشغول به کار شوند یا همچنین میتوانند به عنوان کارمند بانک در بخشهای مختلف بانک فعالیت کنند. کارمندان بانک به طور مستقیم با مشتریان مختلف در ارتباط هستند و وظایفی از قبیل رسیدگی به امور مشتریان، تهیه و توزیع اعتبارات، نقل و انتقال وجوه، وصول مطالبات، عملیات اعتباری و مالی، پرداخت بدهی مشتریان، قبول امانات و… را بر عهده دارند.
آینده تحصیلی حسابداری چگونه خواهد بود؟
انقلاب دیجیتالی و ظهور فناوریهای جدید باعث شده تا حوزههای مختلف، از جمله حسابداری نیز با تغییر و تحولات چشمگیری روبه رو شوند. این تغییرات باعث شده تا تقاضا برای نیروهای حرفهای و متخصص بیشتر شود. رشته حسابداری حوزه بسیار گستردهای است. بنابراین متقاضیان و علاقممندان به رشته حسابداری میتوانند با توجه به علایق و ظرفیتهایی که در خود سراغ دارند، دانش مالی و حسابداری خود را با رشتههای دیگری مثل فناوری اطلاعات، حقوق، تحلیل داده و بسیاری از رشتههای دیگر ادغام کنند و توقع فرصتهای شغلی بسیار بهتری را داشته باشند.
در واقع، رشته حسابداری برای کسانی که همواره علاقمند یادگیری هستند هیچ محدودیتی ایجاد نمیکند. اگر در خصوص تاثیر فناوری های جدید بر حسابداری کمی تحقیق و جستجو کنید متوجه میشوید که به زودی حوزههای مربوط به حسابداری و صنایع مالی با دگرگونیهای عمیقی مواجه میشوند و شما، به عنوان یک دانشجوی حسابداری فرصتهای زیادی برای ارتقای سطح دانش مالی و حسابداری خود خواهید داشت؛ فرصتهایی که به درآمد بیشتر شما ختم خواهد شد.
بازار کار رشته حسابداری؛ نیاز بالا یا کم تقاضا؟!
حسابداری فرایندی است که در آن جمعآوری اطلاعات، طبقهبندی، ثبت، تهیه گزارشها و صورتهای مالی به شکلها و روشهای مختلفی انجام میگیرد. در دهههای اخیر با توسعه و گسترش کسب و کارهای مختلف نیاز به نیروهای متخصص و ماهر برای مدیریت و کنترل امور مالی در بخشهای مختلف سازمانها و شرکتها احساس میشود. امروزه رشته حسابداری یکی از رشتههای کاربردی میباشد که هدف آن تربیت حسابدارانی متخصص است که موردنیاز قسمتهای مختلف سازمانها و شرکتها میباشد.
میزان درآمد و بازار کار رشته حسابداری باتوجه به میزان تحصیلات، سابقه کار، نوع شرکت و محل جغرافیایی متفاوت میباشد اما به طور کلی از درآمد و بازار کار خوبی برخوردار است. رشته حسابداری دارای گرایشهای مختلفی است که دانشجویان متناسب با نیاز و علاقه خود در آنها به تحصیل میپردازند و بعد از اتمام تحصیل در سازمانها و شرکتهای دولتی و خصوصی از جمله بانکها به مشغول به کار میشوند.
7 پاسخ
سلام در مورد شغل های رشته حسابداری بیشتر توضیح می دید … ممنون
سلام
برای آشنایی با مشاغل مرتبط با حوزه حسابداری و مالی لطفا به لینک زیر مراجعه کنید
https://www.mahaksoft.com/51917/the-most-lucrative-jobs-in-accounting/
ممنون از مقاله عالیتون. به نظر من رشته حسابداری یکی از بهترین رشته هایی هست که میشه معرفی کرد. بازار کار و درآمد رشته حسابداری کاملا بستگی به تلاش خود فرد داره. همونظور که میدونین حسابداران زیادی تو کشور ما هستند و طبیعا خیلی هاشون بیکار هستند چون فقط تو این رشته تحصیل کردن نرفتن سراغ تجربه عملی. برای این که تو این رشته موفق بشین باید تجربه کسب کنید با انواع نرم افزار ها کار کنین و اساسش رو یادبگیرین . برای موفقیت تو رشته حسابداری تلاش و پشتکار زیادی باید داشته باشین.
ممنون از مقاله تون
این هم اضافه کنم من که آینده بازار کار حسابداری در ایران بسیار پررونق هست،چون اگر تقاضا برای یک رشته افزایش داشته باشد، بازار کار بسیار داغ میشه و این در مورد حسابداری در ایران صدق می کند. البته آموزش به تنهایی پاسخگوی این نیازها نیست و وجود مهارت و تجربه در کنارش ضروری هست.
من رشتم حسابداری هست و میخوام برای کار و تحصیل تو مقاطع بالاتر مهاجرت کنم. مسخواستم بدونم که کدوم کشور ها و دانشگاه های خارجی برای تحصیل برای رشته حسابداری خوب هستند.
سلام
در مورد حقوق و دریافتی های رشته حسابداری تو بازار کار هم میشه توضیحاتی بدین ؟
ممنون
میزان حقوق و دستمزد تمامی حسابداران از جمله حسابداران سرپرست ،حسابداران معمولی و حسابداران بدون تجربه را سوابق کاری و مدارک تحصیلی و شهر فعالیت حسابداران مشخص می کند. اما به طور میانگین می توان حقوقی در حدود 10 الی 20 میلیون تومان در ماه را برای حسابداران متصور شد .