جستجو
Close this search box.

انواع مالیات در حسابداری چیست؟

نوشته شده توسط تیم تولید محتوا محک
زمان مطالعه این مقاله: 3 دقیقه

در این مقاله از وب سایت محک سافت ما به بررسی انواع مالیات در حسابداری می‌پردازیم. مالیات‌ها مبالغی هستند که دولت‌ها در قبال هزینه‌ها و مخارج جامعه از مردم می‌گیرند و جایگزین هزینه‌های مصرف شده قبلی می‌کنند. این مالیات‌ها انواع مختلفی دارند. مالیات بازرگانی و تجاری بر اساس درآمد در بخش اقتصادی از فروشندگان کالا و خدمات دریافت می‌گردد. مالیات دولتی کار محاسبه و دریافت مالیات را از بخش‌ها و ادارات دولتی برعهده دارد. در علم حسابداری نیز روند مالیات از اهمیت بسیاری برخوردار است. از این رو لازم است تا به دقت مورد بررسی قرار گیرد. برخی از انواع نرم افزار حسابداری بر اساس مالیات‌ها نیز تنظیم شده‌اند.

فهرست مطالب

مالیات در دنیای حسابداری

همانگونه که در مقدمه گفته شد مالیات‌ها انواع گوناگونی دارند. اما در ادامه بحث در مورد انواع مالیات در حسابداری توضیح خواهیم داد. قبل از آن به تعریفی از حسابداری می‌پردازیم. حسابداری علمی ‌است که وظیفه ثبت کلیه وقایع مالی مانند خرید، فروش،  هزینه‌ها و دیگر موارد را در یک دوره مالی برعهده دارد. علم حسابداری نیز رشته‌های تخصصی گوناگونی دارد. مانند حسابداری عمومی، حسابداری دولتی و حسابداری شرکت‌ها. البته مدت‌هاست که انواع برنامه حسابداری، مانند نرم افزار صندوق فروشگاهی و نرم افزار حسابداری شرکتی، به کمک این علم آمده اند. هر نرم افزار حسابداری با مزایای بسیار خود دنیای روشنی را به روی مشاغل و صاحبان کسب و کار باز می‌کند.

انواع مالیات در حسابداری

مالیات‌ها در ایران به دو نوع مستقیم وغیر مستقیم تقسیم می‌شوند. انواع آن‌ها عبارتند از:

انواع مالیات در حسابداری

مالیات‌های مستقیم

در این نوع مالیات، مبالغ به صورت مستقیم از درآمد افراد و شرکت‌های تجاری وصول می‌شود. این روند در میان انواع مالیات در حسابداری خود به دو دسته تقسیم می‌شود. این دسته ها به شرح زیر هستند.

  • مالیات بر دارائی‌ها شامل مالیات سالانه املاک، مالیات بر ارث، حق تمبر و مالیات بر درآمدهای اتفاقی.
  • مالیات بر درآمد شامل مالیات بر درآمد اجاره، مالیات بر درآمد کشاورزی، مالیات بر درآمد حقوق، مالیات بر درآمد مشاغل، مالیات بر درآمد حقوقی و مالیات بر درآمدهای اتفاقی.
بنر اطلاع رسانی سامانه مودیان مالیاتی

انواع مالیات در حسابداری – مالیات‌های غیر مستقیم

مالیات‌هایی هستند که به صورت غیر مستقیم بر قیمت کالاها و خدمات افزوده می‌شوند و به نوعی به مصرف کننده تحمیل می‌گردد. مالیات‌های غیر مستقیم نیز بر دو نوع هستند. این موارد عبارتند از:

  • مالیات بر واردات که به 4 دسته تقسیم می‌شوند: حقوق گمرکی، سود بازرگانی,3 درصد از قیمت خودروهای وارداتی و 15 درصد حق ثبت.
  • مالیات بر مصرف و فروش که عبارتند از: مالیات بر فراورده‌های نفتی، مالیات بر تولید الکل طبی و صنعتی، مالیات بر نوشابه‌های غیر الکلی، مالیات بر فروش سیگار، مالیات خودرو، ۱۵ درصد مالیات  خودروهای داخلی، مالیات فروش خاویار، مالیات حق اشتراک تلفن و خدمات بین الملل، مالیات ضبط صوت و تصویر و غیره.

مالیات بر ارزش افزوده یکی از انواع مالیات در حسابداری

از دیگر مالیات‌ها در حسابداری می‌توان به مالیات بر ارزش افزوده اشاره داشت. مالیات بر ارزش افزوده مالیاتی است چند مرحله ای که در مراحل مختلف واردات، تولید و توزیع بر اساس درصدی از ارزش کالاهای فروخته شده و یا خدمات ارائه شده در هر مرحله محاسبه می‌شود. اما این مالیات در آخرین مرحله توسط مصرف کننده پرداخت می‌شود.

مالیات بر ارزش افزوده مالیاتی است که کلیه مؤدیان نظام مالیاتی بایستی علاوه بر قیمت کالا یا خدمات ارائه شده دریافت کنند. این مدل به  صورت درصدی از قیمت فروش کالا یا خدمات در زمان فروش از خریداران کالا یا خدمات از مشتری اخذ می‌شود. در نهایت به صورت فصلی به حساب سازمان امور مالیاتی واریز می‌شود. در تمام این نوع مالیاتها علم حسابداری کمک می‌کند که این محاسبه دقیق انجام گیردو با مشخص شدن مبلغ بدهی به اداره امور مالیاتی نسبت به پرداخت و واریز آن اقدام شود. از این رو انواع مالیات در حسابداری مانند این مدل می‌تواند به ترسیم مسیر مالی کمک بسیاری کند.

نکته پایانی

با یک حسابداری دقیق می‌توانید از ایجاد ضرر و زیان در پرداخت مالیات‌ها جلوگیری کنید. به راحتی می‌توانید با ارائه مدارک قانونی معتبر ضمن خوش حسابی در اجرای قانون پیش قدم باشید. با پرداخت به موقع مالیات دولت را در ارائه خدمات بیشتر و بهتر یاری خواهید کرد. در این مقاله ما به بررسی انواع مالیات در حسابداری پرداختیم و توضیحات جامعی در این باره دادیم. با وجود علم حسابداری و رشد روزافزون آن با انواع نرم افزار حسابداری، می‌توان در هر مسیر مالی گامی‌بسیار بزرگ برداشت.

برای دریافت جدید ترین مقالات، ایمیل خود را وارد کنید:

با نشر این محتوا، جامعه وبلاگ محک را گسترش دهید

تیم تولید محتوا محک
تیم تولید محتوا محک
بودجه تبلیغات چیست؟ انواع روش های تعیین بودجه تبلیغات

بودجه تبلیغات چیست؟ انواع روش های تعیین بودجه تبلیغات

زمان مطالعه این مقاله: 4 دقیقه بودجه تبلیغات هزینه‌ای است که یک کسب و کار برای انجام فعالیت‌های تبلیغاتی تعیین می‌کند. تعیین بودجه به شیوه‌های مختلفی انجام می‌شود در این مقاله به بررسی این روش‌ها می‌پردازیم.

اطلاعات بیشتر
بازاریابی محتوا چیست؟ مراحل بازاریابی محتوا

بازاریابی محتوا چیست؟ مراحل بازاریابی محتوا

زمان مطالعه این مقاله: 7 دقیقه آیا می‌دانید که ۷۰ درصد مشتریان قبل از خرید یک محصول یا خدمت، محتوای مرتبط با آن را می‌خوانند؟ این نشان می‌دهد که محتوا یک عامل تعیین‌کننده برای تصمیم‌گیری مشتریان است. بنابراین، اگر می‌خواهید بازاریابی مؤثری داشته باشید، باید محتوایی

اطلاعات بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

جستجو

مشاهده رایگان دمو نرم افزارحسابداری